Monday, August 25, 2008

Prajitura cu scortisoara

Pentru aluat:
450 g faina
50 g custard powder (praf de budinca de vanilie)
25 g drojdie proaspata
150 g zahar
50 g ulei
20 g untura vegetala (shortening)
o lingurita sare
200 g apa in care am dizolvat 30 g lapte praf
o mana de cranberries uscate

Pentru uns si presarat:
unt topit
zahar amestecat cu scortisoara, dupa gust

Se face o maia din drojdia lichefiata cu o lingurita zahar, doua linguri rase faina si putin lapte caldut. Se lasa 10 min. la dopsit. Apoi se amesteca faina cu custard powder, si se adauga uleiul, maiaua, untura vegetala, restul de lapte in care se dizolva zaharul ramas si sarea, si cranberries inmuiate in prealabil in ceva suc de fructe si apoi strecurate. Se framanta bine pana rezulta un aluat neted si elastic, care se lasa la dospit pana-si dubleaza volumul - cca. 45 min.

Apoi se imparte in 12 bucati. Fiecare se intinde circular, se unge usor cu unt topit, apoi se presara cu zahar amestecat cu scortisoara. Se ruleaza strans, alungind capetele. I se da forma de potcoava. Pe o tava rotunda, pe care se pune hartie de copt, se aseaza un prim rand de 6 "potcoave"una langa cealalta astfel incat sa formeze un cerc, apoi deasupra se pun alte 5 tot in cerc, iar ultima (careia i se da forma circulara) se aseaza in varf.



Se lasa la dospit, acoperita, inca 45-60 min., sau pana-si dubleaza volumul. Apoi se unge cu lapte, se presara cu zahar+scortisoara si ceva felii de migdale. Se coace in cuptorul preincalzit la 175 C (350 F) pentru cca 30 min. Dupa ce se scoate se lasa la racit, apoi se stropeste cu glazura de zahar pudra: icing sugar + 1 1/2 linguri lapte.

3 Comments:

mihaela said...

dana ma bucur ca in sfarsit voi gasi toate minunatiile facute de tine adunate intr-un loc.
prajitura arata de nota 10+ si in week-end o voi incerca.
bafta cu blogul!

pupici

Amalia said...

Dana ma bucur ca ti-ai facut blog ! reteta asta imi face cu ochiul si cred ca o sa o incerc cat de curand. Da-mi voie sa te adaug pe lista mea de culinarese. Pupici, Amalia

Nicolina said...

Buna Dana ,ma bucur ca ti-ai facut blog asa imi va fi usor sa aflu ultimele retete facute de tine , mi-a atras atentia ,,Prajitura cu scortisoara" trebuie sa o incerc cat de curand.Cu permisiunea ta as vrea sa te adaug la lista mea de bloguri.Te pup si iti doresc multa sanatate.

blogger templates | Make Money Online