Wednesday, September 10, 2008

Prajitura a la Daneza

Blat:
6 oua
6 linguri zahar
1 lingura apa
7 linguri faina
1 lingurita praf de copt
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, se adauga apa, apoi faina amestecata cu praful de copt. Albusurile se bat spuma cu putinnsuc de lamaie, apoi se adauga peste compozitia precedenta (cate jumatate din cantitate odata) si se amesteca usor cu lingura de jos in sus. Se toarna in tava unsa si tapetata (sau cu hartie de copt). Tava 23 x 33 cm. Se coace, in cuptorul preincalzit, cam 25-30 min. la 175 grade C. Apoi se rastoarna pe gratar si se lasa la racit.

Crema 1:
500 ml smantana pentru frisca
5-6 linguri zahar pudra
225 ml iaurt simplu + 3 lingurite de zahar
14 g gelatina (2 pliculete)
300 g capsuni
Gelatina se inmoaie cu 75 ml apa rece, apoi se pune la bain-marie sa se dizolve complet, si se lasa la racit (la temperatura camerei). Apoi se adauga la iaurt+zahar si se amesteca bine. Frisca se bate cu 5-6 linguri zahar pudra. Peste frisca se adauga iaurtul cu gelatina si capsunile taiate bucatele, nu prea mari,dar nici prea mici.

Crema 2 - budinca de vanilie:
4 oua
150 g zahar
60 g amidon
800 ml lapte rece
coaja de lamaie
2 lingurite esenta de vanilie (sau zahar vanilat)
2 pliculete gelatina = 14 g
75 g unt
Se amesteca zaharul cu amidonul, se adauga ouale batute bine, apoi laptele rece. Se omogenizeaza si se pune la bain-marie, amestecand pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si untul si se amesteca iarasi bine pana se omogenizeaza. Gelatina se inmoaie in apa rece (75 ml), apoi se ia putin din crema si se pune peste gelatina, amestecand pana la dizolvarea completa. Se toarna peste budinca si se omogenizeaza. Budinca se lasa putin la racit.

Montare: Blatul, racit se taie in doua si se aseza partea de jos pe o tava. Se inconjoara cu un dreptunghi detasabil din inox, sau un brau din folie de aluminiu impaturita in 4 pe lungime. Se insiropeaza blatul cu sirop de fructe de padure (se poate folosi si lapte, suc de fructe etc) si se toarna crema 1 toata, apoi se niveleaza si se da tava la frigider ca sa se intareasca putin crema, cca. 2 ore. Se scoate tava de la frigider, se aseaza partea a doua de blat, se insiropeaza si se toarna budinca de vanilie, apoi se da iar ceva timp la frigider, ca sa se inchege si budinca.

Pentru decor:
1 1/2 pachet jeleu rosu (eu am folosit de zmeura)
1 pachet jeleu = 85 g

In 300 ml apa fiarta se dizolva plicul si jumatate de praf pentru jeleu, apoi se adauga 300 ml apa rece. Se pune putin craticioara la congelator, ca sa se intareasca putin - sa nu fie prea curgatoare. Apoi se toarna si jeleul peste budinca, si se pune din nou tava la frigider peste noapte. Se orneaza cu putina frisca, dupa preferinta.

4 Comments:

Viviana said...

O prajitura asa buna si nici un comentariu de atata timp.
Draga mea este o prajitura excelenta pe care am s-o fac in iunie de ziua mea.
Ma bucur ca am descoperit-o.

Evelina said...

Felicitari...esti o adevarata artista a dulciurilor...

Iulia said...

Prajitura asta e divina!!!
Am incercat-o de multe ori si niciodata nu am gresit-o! Intotdeauna am impresionat cu ea!
Dana, esti nemaipomenita!!!
Ai manute de aur!!!

cccris said...

pe asta o sa o incerc si eu. esti tare! cccris.blogspot.com

blogger templates | Make Money Online