Wednesday, September 10, 2008

Prajitura "Curcubeu"

Blat
3 oua
100 g zahar
1/2 lingurita esenta vanilie
50 g faina
2 linguri (20 g) amidon
1/2 lingurita praf de copt
putin suc de lamaie
Galbenusurile se mixeaza bine cu jumatate din cantitatea de zahar, apoi se adauga vanilia.
Peste ele se adauga cate putin din faina, amidonul si praful de copt, amestecate in prealabil.
Albusurile se bat spuma cu sucul de lamaie, apoi se adauga jumatate din cantitatea de zahar, in ploaie, si se continua mixarea pana se intepenesc. Se adauga 1/3 din cantitatea de albusuri peste compozitia de galbenusuri si se amesteca usor, apoi se adauga si restul albusurilor, omogenizand bine. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata, sau cu hartie de copt . Tava patrata de 8" (20 x 20 cm). Se introduce la copt, in cuptorul preincalzit, la 350 F (175 C) pentru 30-40 min, sau pana ce scobitoarea iese curata. Apoi se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.

Crema
1 ou
160 ml lapte
2 linguri zahar
2 linguri amidon
80 ml apa
21 g gelatina (3 pliculete)
cca 160 g capsuni proapete sau congelate
cca.160 g mango proaspat sau congelat )am inlocuit cu 3 piersici mai micute, pentru ca nu-mi place mango)
1 + 1 linguri zahar
2 oz.ciocolata neagra (50-60 g)
280 ml smantana pentru frisca
Capsunile taiate se pun intr-o craticioara + 1 lingura zahar (din cantitatea de 1+1), la foc potrivit sa se topeasca zaharul si sa se inmoaie. La fel se procedeaza si cu piersicile curatate de coaja si taiate bucatele +1 lingura de zahar. Apoi se fac fiecare piure, separat, folosind blenderul si se trec prin sita. 2 linguri amidon se amesteca cu 2 linguri zahar, apoi se adauga oul batut putin, si se amesteca bine sa nu faca cocoloase. Se adauga laptele si totul se pune la bain-marie, pana se ingroasa (fara sa fiarba !!). Crema rezultata se acopera cu un servet umed (sa nu faca pojghita) si se lasa la racit. Frisca se bate cu ceva zahar pudra - dupa gust. Gelatina se pune la inmuiat in apa rece (cei 80 ml), apoi se imparte in 3. Apoi se pun bain-marie pana la dizolvarea completa. Ciocolata se topeste (la bain-marie, sau microwave). Se imparte crema cu ou si lapte in 3. Intr-una se adauga piureul de capsuni, in alta cel de piersici, iar in a treia ciocolata topita.
Apoi in fiecare se pune cate o cantitate de gelatina topita (cate o treime din total), si cate 1/3 din cantitatea de frisca.

Montare: Blatul se taie in 3 fasii, si se aseaza pe o tava. Se inconjoara fiecare fasie de blat cu un brau facut din folie de aluminiu, impaturita in 4 pe lungime. Blatul se insiropeaza cu cca. 200 ml sirop de zmeura (fiecare foloseste ce doreste), si se aseaza cremele. Cu un spritz, fara varf, sau cu o punga decupata (cam 1,5 cm diametru) se traseaza o dunga de-a lungul fiecarei fasii de blat, mai intai crema cu ciocolata pe una din laturi, apoi langa ea se pune crema de piersici (care se introduce vreo 2-3 min.la congelator sa se inchege o idee, ca-i putin cam curgatoare). Apoi peste ele, pe centru se traseaza dunga cu crema de capsuni (pusa si ea vreo 2-3 min la congelator, ca sa se inchege putin). Tava se pune la congelator, o ora.

Glazura
7 oz ciocolata neagra (200 g)
80 ml smantana pentru frisca
60 ml apa
2 linguri glucoza (corn syrup)
Smantana pentru frisca se amesteca cu apa si glucoza intr-o craticioara, care se pune la foc mic sa dea un clocot. Apoi se da deoparte si se adauga ciocolata, amestecand bine pana la omogenizarea completa. Se imbraca prajiturile in glazura (trebuie sa va miscati repede ca se intareste, oricum e o glazura tare buna) si se orneaza dupa preferinta (eu am presarat niste fistic tocat). Se pune (de data asta la frigider) pentru cel putin 2 ore, inainte de a fi taiata si servita. Reteta preluata si modificata de aici

1 Comment:

Doinitza`s cakes said...

prajitura asta am facut-o azi de ziua sotului meu,e foarte buna ,dar eu am luat-o de pe blogul Lissei,am facut impresie cu ea,eu i-am zis praji.din trei feluri de inghetata

blogger templates | Make Money Online