Wednesday, September 10, 2008

Prajitura suedeza

Blatul:
4 oua
125 g zahar
1 pachetel zahar vanilat
125 g faina
2 linguri amidon
1 lingurita praf de copt
Se bat albusurile spuma tare, apoi se adauga cate putin din zaharul amestecat cu zaharul vanilat. Peste albusuri se pun apoi putin cate putin din galbenusuri, amestecand usor cu o spatula/lingura de lemn. Apoi se adauga peste compozitie cate putin din faina cernuta impreuna cu praful de copt si amidonul, amestecand usor de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava (30 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt, si se introduce in cuptorul preincalzit, la 180 grade C pentru 15-20 min. (se testeaza cu scobitoarea pentru a vedea cand e gata). Se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.

Crema:
14 g gelatina (2 pliculete)
3 oua
70 g amidon
150 g zahar
750 ml lapte rece
extract de vanilie
100 g unt
4 mere mari decojite si rase
2 linguri suc de lamaie + coaja rasa
Intr-un vas se amesteca zaharul cu amidonul, se adauga ouale batute usor, in prealabil, apoi laptele. Se pune pe foc potrivit, amestecand continuu pana se ingroasa. Se lasa usor la racit, apoi se adauga vanilia si untul. Gelatina se inmoaie in putina apa rece, apoi se pune la bain-marie sa se dizolve, si se adauga la crema. Merele se rad pe razatoarea cu gauri mari si se stropesc cu suc de lamaie, apoi se storc (caci lasa suc mult) si se adauga si ele in crema.

Decor:
500 g smantana pentru frisca 35%
50 g zahar pudra (icing sugar)
1 plic gelatina (7 g)
cateva felii de mere, stropite cu lamaie
100 g ciocolata rasa
Crema se toarna peste blatul asezat pe tava de servit (in jurul caruia se pune dreptunghiul detasabil ca sa nu curga crema). Apoi tava se pune la frigider pentru doua ore.
Se stabilizeaza frisca: se refrigereaza un bol si paletele mixerului cel putin 15 min. Se inmoaie gelatina 5 min.in apa rece. Se pune la bain-marie si se amesteca pana se dizolva. Se raceste la temperatura camerei. Gelatina trebuie sa fie lichida, dar nu calda cand se adauga la smantana. Se mixeaza smantana pt.frisca si zaharul in bolul racit, pana incep sa apara urme distincte de intarire. Se adauga gelatina in suvoi continuu, mixand constant pana se intareste.
Se adauga frisca peste crema, si se niveleaza cu o spatula, apoi se mai pune putin tava la frigider.
Merele se taie feliute subtiri, se calesc in putin unt pana se inmoaie, apoi se aseza pe prajitura si se presara deasupra putina scortisoara. Pe lateral se decoreaza cu ciocolata rasa.

1 Comment:

kris said...

Dah..adio dieteeeeeeee! :-)))

blogger templates | Make Money Online