Care, de fapt, este binecunoscutul tort "Balerina" a lui Cali. O prajitura excelenta, noua ne-a placut tare mult.
Blatul de ciocolata:
40 g unt
150 g ciocolata amaruie
4 albuse
2 galbenuse
100 g zahar
60 g faina
un praf de sare
Ciocolata si untul se topesc separat. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile se spumeaza cu restul de zahar, se adauga sarea. Se incorporeaza galbenusurile peste albusuri, apoi se adauga untul si ciocolata topite. La sfarsit se adauga faina si se amesteca incet. Se intinde subtire intr-o tava (a mea a fost de 44 x 29 cm) si se coace la 180 C aproximativ 15 minute. Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca usor, apoi se rastoarna si se dezlipeste hartia de copt, stropind-o cu putina apa.
Mousse de ciocolata :
3 galbenuse
un albus
150 g ciocolata cu lapte
150 g zahar
230 g smantana pentru frisca 35%
10 g gelatina
putina vanilie
Gelatina se pune la inmuiat in apa rece conform instructiunilor de pe plic, apoi se dizolva la bain-marie. Ciocolata se topeste. Albusul si galbenusurile se spumeaza separat cu cate o jumatate din cantitatea de zahar, apoi se amesteca. Se adauga frisca batuta, vanilia, gelatina dizolvata, iar la sfarsit ciocolata topita.
Se taie blatul in doua si se aseaza jumatate intr-o forma patrata, se toarna tot mousse-ul de ciocolata, se pune a doua jumatate deasupra si se da la congelator sa se intareasca repede.
Mousse de piersici - fructul pasiunii :
doua oua
un compot de piersici de 850g
270 g smantana pentru frisca 35%
150 ml sirop/suc de fructul pasiunii
20 g gelatina
Piersicile se scot din sirop, se adauga peste ele siropul de fructul pasiunii si se fac piure foarte fin. Gelatina se inmoaie in apa rece apoi se dizolva, iar frisca se bate. Galbenusurile cu 2-3 linguri de zeama din compot se spumeaza pe aburi pana cand devin ca o smantana mai groasa, apoi se lasa la racit. Albusurile se bat si se amesteca cu galbenusele reci, se adauga piureul de piersici, apoi gelatina, iar la sfarsit se incorporeaza frisca. Compozitia se mai tine cam 20 de minute la temperatura camerei amestecandu-se din cand in cand pentru ca exista tendinta sa se lase piureul la fundul vasului. Dupa 20 de minute se toarna peste tort si se da la frigider cateva ore.
Se decoreaza dupa preferinta.

37 Comments:
Ce bunatate tre sa fie.
Arata excelent!
superba prajitura, Dana! :)
Foarte artistica! Cred ca este si buna la cat de bine arata.
Scumpa Daneza, da-mi voie sa-ti urez sarbatori fericite si frumoase, sanatate si putere de munca, un an nou mai frumos si mai bun, bucurie in suflet, copii sanatosi(daca ai) si vise implinite.
Ma bucur ca m-ai vizitat dar...acum ma bucursi ca te-am vizitat. Printrealtele imi face cu ochiul prajitura napolitana...nu ca nu mi-ar place si celelalte ...dar ma gindesc ca asta e maisimpa de facut. De cind mi-au plecat fetele de acasa...nu ma prea trage inima sa stau pe la bucatarie...
Blessings multe...ci intr-o masura dubla
ce rete minunate am gasit aici...dar ce-mi mai ploua-n gura...
Buna Dana,
Am trecut pe la tine sa iti spun ca la mine pe blog te asteapta un set de premii pe care trebuie sa le ridici.
Te pup, Dana!!! :)
O primavara insorita si calduroasa iti doresc
............
XOX
Isabela
Daneza, ca de obicei, minunatii stratificate si delicioase! Arata super profi, felicitari maxime:)
LA MULTI ANI!
O PRIMAVARA SUPERBA.
PUPIK.
Buna
Ma poti lamuri putin cum este smantana pentru frisca 35%? Se poate inlocui cu ceva? Ai cumva o poza a ambalajului ca sa imi dau seama cum arata? As vrea sa fac si eu reteta dar ma "incurca" ingredientu asta:) Multumesc anticipat
Mirela
Fantastic!
fantastic your blog and your recipes !
Ce prajituri bune!
Felicitari pentru blog,si ma bucur ca am gasit pe cineva mai aproape.
Cred ca am sa incerc si eu din ele.
Sint grozave.
Felicitari.
Am descoperit de curand, blogul tau. Sper sa ai timp sa mai postezi ceva.
Am facut prajitura.Este o minunatie, thanks for sharing! Cu blatul nu prea am nimerit-o, in rest...are un gust buuuun!
Va asteapta un premiu la mine pe blog.
Am o intrebare, tu ai dublat cantitatile de a iesit asa mare?
Spettacular!
Stimata Doamna,
Sunt incantat sa va anunt ca astazi incepe cea de-a doua editie a Festivalului Blogurilor Gustoase. Festivalul Blogurilor Gustoase este o competitie special dedicata blogurilor culinare redactate in limba romana.Vrem ca la acest eveniment sa ne reunim, indiferent de distantele geografice care ne despart, sa ne imprietenim si sa celebram pasiunea noastra comuna, arta culinara.
Va invit, asadar, sa fiti prezenta cu blogul dumneavoastra la acest eveniment care se desfasoara in perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2009. Puteti castiga 16 electrocasnice ultraperformante oferite de sponsorul oficial, trofee si diplome de onoare. Alaturi de noi la acest eveniment se afla si reprezentati de prestigiu ai presei romanesti, care vor duce mai departe vestea Festivalului si ii vor face cunoscuti pe castigatori.
Exista 15 categorii de concurs si dumneavoastra va puteti inscrie la oricate categorii doriti sa participati.
Pentru a va inscrie blogul, este necesar sa completati formularul de inscriere pana pe 1 noiembrie ora 23:59(http://www.gustos.ro/concurs/inscriere.html).
Toate informatiile despre Festivalul Blogurilor Gustoase le puteti afla de aici: http://www.gustos.ro/concurs/
Va multumesc pentru timpul acordat. Pentru nelamuriri sau informatii suplimentare, va rog sa ma contactati.
Cristian Clita,
Project Manager Gustos.ro
Tel: 021.32.41.404
Email: anca@tree.ro
Web: www.gustos.ro
ce bine arata:Ximi place foarte mult decorul;;)
Sarbatori fericite !
Craciun fericit! Sanatate, multe impliniri si dragoste!
Buna, ma numesc Alina si vreau sa-ti aduc la cunostinta ca am facut prajitura "Daneza" de Craciun, iar pe aceasta cale recomand tuturor bucatareselor sa o prepare pentru ca este exceptionala.
What a wonderful "Prajitura cu mousse de ciocolata, piersici si fructul pasiunii"
Compliment...
Hugs
Cali
MAGNIFIQUE BLOG.
Je reviendrai.
Ce bine arata.
Mi-ai facut pofta de ceva dulce.
magnifique réalisation; j'en prendrai volontiers un morceau, bravo
bonne soirée
Sfintele Sarbatori Pascale sa iti aduca pace in suflet, iubire in inima, bucurie in casa si bunastare pe masa!
Arata apetisant aceasta prajitura. Si cred ca e si tare buna la gust.
Betty
il est magnifique, gourmand et surement exquis comme je les aime
bonne journée
Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.
stie cineva cum sa fak akadele in casa, vb de festivalul thailandez carea a vut loc in cismigiu, era un nene care facea akadele "live".
you make very delicious desserts:) I like your blog. Greetings from Poland.
Prajitura arata ft bn!dar 2 galbenuse si 4 albuse pt o tava asa de mare si se mai si taie in 2 blatul?eu la o tava de 23X27 as dubla cantitatile si 60 g faina mi se pare foarte putin...
ce bine arata...
Nagyon jól néz ki!
Szeretném megcsinálni,de nem tudom elolvasni. Magyarra nem lehet fordítani?
Post a Comment